Obiecte decorative Art Nouveau din colecțiile Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei

10iun(iun 10)11:00 am12(iun 12)5:00 pmObiecte decorative Art Nouveau din colecțiile Muzeului Național de Istorie a TransilvanieiExpoziție

Descriere

Miniexpoziția își propune etalarea unor obiecte decorative din sticlă, faianță și porțelan din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, realizate în stil Art Nouveau. Piesele provin îndeosebi din Austria (ateliere necunoscute) și Ungaria (marca „Zsolnay”). O piesă deosebită din cadrul acestora este vaza din imagine, care provine din Fabrica de porțelan Zsolnay, din orașul Pécs, Ungaria. În perioada cuprinsă între anii 1860 şi sfârșitul anilor 1880, produsele fabricii Zsolnay purtau amprenta stilului istoricist. Din anii 1890 artiștii ceramiști ai fabricii vor introduce apoi, în concordanță cu tendințele Art Nouveau ale vremii, forme și elemente decorative tot mai spectaculoase, printre care se remarcă figurile feminine (nimfe, bacante) și animaliere (feline, păsări, pești, șopârle). Vaza din imagine constituie un exemplu grăitor în această direcție.

Majoritatea artefactelor au făcut parte din colecțiile fostului Muzeu Industrial „Francisc Iosif I” din Cluj (1887-1918).

Miniexpoziția poate fi vizitată în zilele de 10, 11 și 12 iunie, în cadrul programului normal de vizitare a întregului muzeu, respectiv orele 11.00-17.30. Vă așteptăm!

Credit fotografic: © MNIT. Alexandru Rădulescu

Mai multe informații sunt disponibile pe pagina oficială a MNIT: https://www.mnit.ro/ și https://www.facebook.com/mnitcluj/.

more