10 IUNIE – ZIUA MONDIALĂ ART NOUVEAU
Înscrierea proiectelor și activităților pe pagina Evenimente și proiecte 2023 din cadrul platformei naționale dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau se realizează prin completarea FORMULARULUI DISPONIBIL AICI până la data de 4 iunie 2023 inclusiv.
Puteți folosi identitatea grafică dedicată Zilei Mondiale Art Nouveau pentru personalizarea evenimentului dezvoltat de dumneavoastră: logo (color / alb-negru) și Brandguide.
În 2023 – MATERIALE
Tema Zilei Mondiale Art Nouveau din acest an, recomandată de Réseau Art Nouveau Network – rețeaua europeană a orașelor cu un bogat patrimoniu Art Nouveau – este dedicată materialelor: sticlă, lemn, metal, piatră și altele.
După cea de-a doua Revoluție Industrială, noi materiale precum fierul forjat și sticla au devenit disponibile pentru meșteri și arhitecți. În timp ce fenomenul de la finalul secolului al XIX-lea a încurajat producția de masă, arhitecții și artiștii din întreaga Europă au continuat să utilizeze meșteșugurile pentru a materializa propriile idei, folosind materiale și tehnici diverse. Ei au experimentat soluții inovatoare constructive și decorative, care au devenit manifestul curentului Art Nouveau.
Obiectele, de la cele de întrebuințare cotidiană (mobilier, tacâmuri, obiecte decorative, costume etc.) până la cele arhitecturale, relevă materialele din care sunt realizate și aduc în atenție texturi și tehnici de producție. Acestea reprezintă doar câteva din subiectele ce pot fi abordate în acest an cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau. Restaurarea materialelor, a artefactelor, a componentelor artistice sau a suprafețelor arhitecturale este de asemenea strâns legată de tematică. Există iată o paletă largă de punere în valoare a bogatului patrimoniu Art Nouveau din România.
Sărbătoarea mondială a patrimoniului Art Nouveau poate fi marcată prin explorarea și promovarea oricăror teme din universul bogat de expresie a curentului cunoscut și drept Stile Liberty (Italia), Jugendstil (Germania), Secession (Ungaria) sau Modern Style (UK) / Arte Joven (Spania), Nieuwe Kunst (Olanda), Mir Iskustvo (Rusia), Siro Uma (Japonia), Stil Kalevala (Finlanda) etc.