Albumul „Detaliul Secession - Timișoara”

07iun7:00 pm8:30 pmAlbumul „Detaliul Secession - Timișoara”EXPOZIȚIE ȘI VERNISAJ

Descriere

În preajma Zilei Internaționale Art Nouveau, vă invităm la expoziția „Detaliul Secession – Timișoara”, unde vor fi expuse acuarelele originale, regăsite în albumul cu același nume. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 7 iunie, la ora 19:00, la Centrul de Proiecte din Timișoara. La vernisaj veți avea ocazia să cunoașteți echipa care a realizat albumul „Detaliul Secession – Timișoara”: autorul textului – Mihai Moldovan și ilustratorii – Maria Poștea și Bogdan Gărgăriță, care vă vor povesti mai multe despre acest proiect cât și despre Seria Detaliul.

Albumul „Detaliul Secession – Timișoara” este un catalog de ornamentică menit să pună în valoare patrimoniul arhitectural local.

Arhitectura Secession face parte din Mișcarea 1900, un fenomen internațional care a luat naștere la finele secolului al XIX-lea și s-a întins până la primele două decenii ale secolului al XX-lea. Această mișcare a avut diferite interpretări și denumiri: în Franța se numește Art Nouveau sau Le Modern Style, în Italia Stile Liberty, în Scoția Glasgow Style, în Germania Jugendstil, iar în Austria și Ungaria Secession. Artiștii maghiari se detașează de influența austriacă și își creează propria variantă a artei 1900, inspirată după istoria, arta și meșteșugurile populare locale. Timișoara poartă o puternică amprentă a Secessionului maghiar, având o bogată concentrație de arhitectură 1900.

„Detaliul Secession – Timișoara” face parte din Seria Detaliul, o colecție de albume ce promovează diverse stiluri naționale ale perioadei 1900. Maria Poștea și Bogdan Gărgăriță, fondatorii editurii Intaglio, sunt inițiatorii și ilustratorii acestui proiect amplu. Ideea izvorăște din pasiunea lor pentru arta și arhitectura 1900 dar și din dorința de a semnala starea deplorabilă în care se află o mare parte dintre clădirile de patrimoniu. Pentru a pune mai bine în valoare clădirile de patrimoniu, Maria și Bogdan ilustrează fațadele și ornamentele în acuarelă, în locul fotografiilor, “restaurându-le” pentru a le reda frumusețea de odinioară.

Textul albumelor din Seria Detaliul este realizat, ca de fiecare dată, de istorici sau arhitecți locali. Mihai Moldovan, managerul proiectului Heritage of Timișoara, este autorul textului acestui album. “Detaliul Secession – Timișoara” este tradus în patru limbi: română, maghiară, germană și engleză, pentru a promova patrimoniul Timișorean atât în țară cât și pe plan internațional.

Albumul “Detaliul Secession – Timișoara” este o carte de colecție, ce completează biblioteca oricărui arhitect, istoric, artist și iubitor de patrimoniu!

Credit foto: Maria Poștea

more