În cadrul campaniei „Enriching knowledge about Art Nouveau”, partenerii proiectului și-au propus să aducă mai aproape de public artiști, obiecte și clădiri din România prin care a fost exprimat acest curent artistic. Vă invităm să descoperiți informații mai puțin cunoscute despre acestea.
„Turbinele” de pe Bega
Afirmarea Sezessionului în Timișoara a fost încurajată de o perioadă de amplă transformare urbană, consecinţă a unei importante dezvoltări economice în regiune.
În perioada 1893-1911, în Austro-Ungaria s-au construit 39 de hidrocentrale, dintre care mai cunoscute sunt cele de la: Ikervăr, Cluj, Reşiţa, Sibiu, Târgu-Mureş şi Timişoara. Proiectul pentru sistematizarea cursului Begăi din Timișoara întocmit în anul 1902 de inginerul Szilárd Emil, prevedea și o centrală hidroelectrică, ce avea în vedere să exploateze eficient energia apei.
Pentru construirea acestei hidrocentrale oraşul Timișoara a făcut un împrumut în valoare de 2.055.042 coroane. Proiectul „Uzinei de apă” îi aparține arhitectului oraşului Székely László, ansamblul fiind costruit între 1909-1910, în partea de est a Timișoarei. Hidrocentrala „Turbinele” de pe Bega a fost concepută ca un ansamblu format din ...
Cecilia Cuțescu-Storck
Cecilia Cuțescu-Storck a rămas în istorie ca una dintre cele mai reprezentative figuri feminine de pe scena artelor plastice din România. Face studiile liceale la București, apoi pleacă de foarte tânără la studii superioare în străinătate, la Munchen (desen și pictură la Damenakademie) și ulterior la Paris (la Academia Julien și École des Beaux-Arts).
Revine în țară în 1906 și devine membră în rândurile Societății Tinerimea Artistică, asociație care își propunea să introducă un spirit modern, occidental, independent de mișcarea oficială din arta românească. Era începutul unei cariere artistice de peste 50 de ani, care avea să o consacre în epocă, alături de nume precum Camil Ressu, Gheorghe Petrașcu sau Jean Alexandru Steriadi. Pentru a înțelege influența pe care au avut-o asupra artistei Munchen-ul și Parisul din anii de plin avânt al curentului Jugendstil / Art Nouveau în Europa, vă invităm să explorați ...