Ziua Mondiala Art Nouveau
  • Facebook
  • Ziua Mondială Art Nouveau
  • Evenimente și proiecte 2023
    • Evenimente și proiecte 2022
    • Evenimente și proiecte 2021
  • Descoperă
  • Cunoaște
  • Art Nouveau 2
  • Cautare
  • Menu Menu
 

Wallpaper Art Nouveau

Poți folosi literele de mai jos pentru wallpaper pentru telefon, mai ales dacă inițiala numelui tău coincide cu una din literele de mai jos. Sărbătorește și tu Art Nouveau pe 10 iunie de Ziua Mondială Art Nouveau!

Anul acesta tema recomandată de Réseau Art Nouveau Network – rețeaua europeană a orașelor cu un bogat patrimoniu Art Nouveau – o reprezintă Tipography și se referă la grafii și caligrafii ale artei 1900.

Literele create de artiștii epocii erau la început alungite, împodobite de elemente curbilinii de factură vegetală sau florală. Ulterior au fost stilizate spre elemente geometrice, în concordanță cu evoluția stilului.

Grafica Art Nouveau este cunoscută pentru asimetria sa, elementele elaborate, rarefieri și accentuări de linii, pauzele grafice și cromatica ce alterna culori pastelate cu accentele puternice.

AnteriorUrmatorul
 

Setul de materiale de promovare a patrimoniului Art Nouveau în Timișoara aduce în atenția publicului clădiri emblematice ale acestui oraș, punând în evidență evoluția curentului artistic. Particularitățile urbanistice și sociale ale Timișoarei de la începutul secolului XX au oferit conjunctura potrivită pentru o inserție masivă a noului stil, adoptat atât de administrație pentru clădirile publice, cât și de noii industriași, care au ridicat palate impozante de raport ce ilustrau noile tendințe estetice.

Setul de materiale de promovare este format din:

– Ghid turistic – O abordare cronologică Art Nouveau în Timișoara

– Broșura traseelor tematice – Descoperă arhitectura Art Nouveau din Timișoara prin 3 trasee tematice

– Harta traseelor tematice

SET DE MATERIALE DE PROMOVARE ART NOUVEAU ÎN TIMIȘOARA

 

Curs pentru ghizi turistici

Pe 9 mai 2022, vă invităm la un curs de interpretare a patrimoniului Art Nouveau, organizat la invitația Institutului Național al Patrimoniului, în cadrul proiectului ART NOUVEAU 2.
Cursul se adresează atât ghizilor de turism, cât și altor persoane cu activitate în sectorul turismului care organizează tururi ghidate și doresc să afle mai multe despre contextul istoric și impactul pe care acest curent artistic l-a avut asupra orașelor din România.
Cursul este structurat în 4 seminarii tematice:
– Trăsăturile patrimoniului construit Art Nouveau
– Diversitatea arhitecturii Art Nouveau în România
– Patrimoniul Art Nouveau din Arad, Brașov și Constanța
– Patrimoniul Art Nouveau în Timișoara – capitală culturală europeană

 

La începutul anilor 1900 un curent artistic eliberator cuprindea lumea întreagă și aducea arta în mai toate aspectele vieții cotidiene. A fost numită Artă Totală (Gesamtkunstwerk) și și-a lăsat amprenta, în moduri dintre cele mai diverse, inclusiv pe teritoriul actualei Românii. Aici se cunosc și pot fi descoperite și astăzi expresii ale curentului adoptate deopotrivă pe filieră germană (Jugendstil), austro-ungară (Sezession, Szecesszio) și franceză (Art Nouveau).

Am pornit pe firul Art Nouveau-ului în România pe 10 martie, la Castelul Pelișor din Sinaia – o primă oprire a unei expoziții itinerante excelent puse în valoare în mijlocul obiectelor ce au aparținut Reginei Maria, aflate în patrimoniul Muzeului Național Peleș. Expoziția este găzduită începând cu luna iulie la Palatul Culturii din Târgu Mureș și din luna septembrie va putea fi văzută la Muzeul Apelor – Uzina nr 1 Urseni din Timișoara.

Mai multe detalii despre expoziția itinerantă pot fi găsite AICI.

Panourile expoziționale pot fi vizualizate AICI.

EXPOZIȚIA

 

Art Nouveau Treasure Hunts

„Vânătoarea” de comori Art Nouveau constă în parcurgerea traseului tematic pe parcursul lunii iunie 2021, individual sau în grupuri mici, în Brașov, București, Târgu Mureș și Timișoara.

Descoperă mascaronii adosați fațadelor, acea figură care te privește și care se presupune că inițial proteja casa și alunga spiritele malefice. Pe lângă interpretarea unor figuri umane, vocabularul decorativ Art Nouveau a împrumutat din bestiarul medieval grifoni, unicorni, harpii, vasilisci, dragoni, himere, păsări phoenix, hippocampi, hipogrifi, oameni pasăre, monștri marini. Pe aceștia îi regăsim reprezentați alături de vulturi, acvile, porumbei, lei, urși, delfini, bufnițe, pești, șerpi, lupi, vulpi, iepuri în adevărate însufleţiri ornamentale. Desigur că fiecare are o semnificație, aleasă de comanditarul casei sau de arhitect, care poate povesti despre meserii, etnii, religii, legende și altele.

Alege orașul în care vrei să parcurgi Art Nouveau Treasure Hunt și scanează cu telefonul QR-code-ul asociat orașului: București, Brașov, Târgu Mureș sau Timișoara.

 

Cartea de colorat „Animale din lumea Art Nouveau” este disponibilă AICI.

Descoperă detaliile zoomorfe de pe fațadele Art Nouveau / Secession de la noi din țară! Ele pot prinde culoare și viață, în cartea (de colorat și activități) „Animale din lumea Art Nouveau”, realizată de echipa Institutului Național al Patrimoniului cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau 2021.

Planșa de colorat „Literele Art Nouveau” este diponibilă AICI.

Descoperă alfabetul Art Nouveau printre frunze și flori! Poți forma apoi cuvinte cu ele, poate chiar numele tău. Planșa a fost realizată cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau 2022.

Materiale disponibile se pot utiliza în scopuri educaționale. Este interzisă comercializarea acestora.

Colorează în stil Art Nouveau

AnteriorUrmatorul

Ziua Mondială Art Nouveau face parte din activitățile derulate prin proiectul Art Nouveau 2. Proiectul este co-finanțat din fonduri ale Uniunii Europene (FEDR, IPA, ENI).

Scroll to top
X