ZIUA ART NOUVEAU LA PALATUL CULTURII DIN TÂRGU MUREȘ – LITERE. GRAFII. CALIGRAFII

CÂND: 9 IUNIE 2022

UNDE: Târgu Mureș – Palatul Culturii, Piaţa Victoriei nr. 1

ORGANIZATOR: Muzeul Județean Mureș


În preajma Zilei Mondiale Art Nouveau, sărbătorită anual pe 10 iunie, Muzeul Județean Mureș vă invită joi, 9 iunie 2022, de la ora 17:00, să descoperiți bogăția limbajul decorativ plin de strălucire al stilului Art Nouveau printr-o incursiune ghidată în Palatul Culturii din Târgu Mureș. Anul acesta tema recomandată de Réseau Art Nouveau Network – rețeaua europeană a orașelor cu un bogat patrimoniu Art Nouveau – o reprezintă Tipography și se referă la grafii și caligrafii ale artei 1900.

Vom porni din foaierul palatului unde regăsim monogramele realizate de Körösfői-Kriesch Aladár și de către discipolii săi Ortner Ferenc și Gábor Nándor. Vom urca mai apoi la etaj, în Sala Oglinzilor, pentru a redescoperi istoria vitraliilor realizate după desenele lui Toroczkai Wigand Ede și Nagy Sándor, unde vom scoate în evidență înscrisurile din compoziția acestora și elementele decorative.

Ghizi: Erika Oniga în limba maghiară și Cora Fodor în limba română.

 

Concomitent cu aceste ghidaje vor avea loc atelierele pentru copii cu vârstele cuprinse între 6 și 12 ani. Cei mici vor face cunoștință cu literele Art Nouveau din monogramele Palatului Culturii, vor învăța să recunoască acest stil prin desen și prin realizarea de grafii și colaje după tipar sau prin creație liberă de coperți, ilustrații și afișe în manieră, respectând indicațiile colegilor noștri din sălile de pedagogie muzeală din Palat.

Atelierele pentru copii vor fi susținute de Farkas Noémi în limba maghiară și Eliodor Moldovan în limba română.

 

Accesul la eveniment se face pe bază de bilet și pe bază de rezervare prealabilă la pr@muzeulmures.ro sau 0749912992, în limita locurilor disponibile. Biletele se pot achiziționa în avans de la Casa de Bilete a Palatului Culturii sau în ziua evenimentului direct de la locație în funcție de locurile disponibile.

 

***

Pe harta internațională a mișcării și stilului Art Nouveau, Palatul Culturii din Târgu Mureș ocupă un loc special. În primul rând, edificiul este o lucrare de artă totală, care reușește sinteza mai multor tipuri de artă: „arta mare”, grand art, în structura căreia se regăsesc arta aplicată și arta populară (artizanatul), acceptată și numită ca atare abia la sfârșitul secolului al XIX-lea. Proiectanții Palatului, arhitecții budapestani Marcell Komor și Dezső Jakab au fost membri ai vieții arhitecturale pulsând de viață de la cumpăna dintre veacuri. Au fost ridicate două clădiri proiectate de Biroul Komor și Jakab, care şi astăzi definesc în mod decisiv identitatea orașului Târgu Mureș. Este vorba de Primărie (1905–1908) și de Palatul Culturii (1908–1913). Programul iconografic și decorarea exterioară și interioară au fost înainte de toate rezultatul muncii membrilor Coloniei artistice de la Gödöllő (Körösfői-Kriesch Aladár, Nagy Sándor, Sidló Ferenc etc.). Secessionul simbolic al foaierului este continuat de scările realizate conform unei viziuni moderne, într-un Secession în tranziție către Art Deco (după proiectului lui Falus Elek). În Sala Oglinzilor, aceste două direcții, succesive în timp, se împletesc (lucrările lui Falus Elek și în cele ale artiștilor din Gӧdӧllӧ), în timp ce în Bibliotecă și în celelalte încăperi mobilierul a fost realizat în spiritul puritanismului mișcării Arts and Crafts („arte și meserii”), care a precedat stilul modern (Toroczkai Wigand Ede). Armonia dintre acestea este creată prin zugrăveala ornamentală, care, în spiritul cultului general al Art Nouveau pentru ornamentică, sudează părțile într-un întreg și le face inteligibile chiar și pentru un străin, deși în multe spații motivele sunt diferite – istorice și contemporane, respectiv individuale –, ele întemeind iconografia unei culturi naționale (secuiești).

***

Credit fotografic: István Plájás