10 IUNIE – ZIUA MONDIALĂ ART NOUVEAU

Înscrierea proiectelor și activităților pe pagina Evenimente și proiecte 2022 din cadrul platformei naționale dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau se realizează prin completarea FORMULARULUI DISPONIBIL AICI până la data de 3 iunie 2022 inclusiv.

Puteți folosi afișul tematic dedicat Zilei Mondiale Art Nouveau 2022 disponibil AICI, pe care îl puteți personaliza cu evenimentul dezvoltat de dumneavoastră.

 

   

Ziua Mondială Art Nouveau a fost stabilită în 2013 pentru a celebra memoria a doi mari reprezentanți ai stilului – Antonio Gaudi și Ödön Lechner. Începând de atunci, la nivel mondial se organizează în data de 10 iunie evenimente variate care readuc în atenția publicului oamenii și operele ce au marcat acest curent artistic, precum și poveștile și valorile patrimoniului Art Nouveau din Europa.

Mai jos găsiți informații detaliate despre tema Zilei Mondiale Art Nouveau din 2022 și dar și câteva fotografii cu evenimente desfășurate în cadrul edițiilor anterioare din România.

În 2022 – GRAFII ȘI CALIGRAFII ALE ARTEI 1900

Anul acesta tema recomandată de Réseau Art Nouveau Network – rețeaua europeană a orașelor cu un bogat patrimoniu Art Nouveau – o reprezintă Tipography și se referă la grafii și caligrafii ale artei 1900.

Art Nouveau este un stil şi o mişcare internațională de artă, arhitectură și artă aplicată cu o intensitate cuceritoare, manifestată preponderent la începutul secolului XX. Influența sa asupra artelor grafice – afișe și signalistică – l-au făcut mai cunoscut publicului larg. Tema din acest an va aduce în prim-plan litere și grafică ce reieșeau din ștanțe, plăci litografice, serigrafie și alte aparate și procedee de tipărire.

Literele create de artiștii epocii erau la început alungite, împodobite de elemente curbilinii de factură vegetală sau florală. Ulterior au fost stilizate spre elemente geometrice, în concordanță cu evoluția stilului.

Grafica Art Nouveau este cunoscută pentru asimetria sa, elementele elaborate, rarefieri și accentuări de linii, pauzele grafice și cromatica ce alterna culori pastelate cu accentele puternice.

Manuscrisele, cărțile și coperțile lor, revistele, afișele, vederile, timbrele, chiar și vitraliile și înscrisurile amplasate pe fațadele clădirilor, dar și multe alte artefacte ilustrează grafic manifestarea curentului Art Nouveau în cotidianul unei Europe și a unei lumi care celebrează Belle Epoque.

Sărbătoarea mondială a patrimoniului Art Nouveau poate fi marcată prin explorarea și promovarea oricăror teme din universul bogat de expresie a curentului cunoscut și drept Stile Liberty (Italia), Jugendstil (Germania), Secession (Ungaria) sau Modern Style (UK) / Arte Joven (Spania), Nieuwe Kunst (Olanda), Mir Iskustvo (Rusia), Siro Uma (Japonia), Stil Kalevala (Finlanda) etc.